Les maletes de Walter Benjamin, a l’estació de Portbou

Categories: Som cultura.
Translation Priorities: Optional.

Diuen que, en la seva fugida a l’exili, Walter Benjamin (Berlin, 1892-Portbou,1940) duia a la maleta la seva obra Tesis de la Filosofia de la Història. A partir de la lectura d’aquest text del filòsof alemany, que va posar fi a la seva vida el 26 de setembre del 1940 a la localitat altempordanesa en ser detingut per la Gestapo i saber que seria repatriat, estudiants de diferents escoles de belles arts -la Weißensee Kunsthochschule de Berlin (Visuelle Kommunikation. Digitale Medien), l’École des Beaux-Arts de Bordeaux, l’Escola Llotja d’Arts i Disseny de Barcelona i la Casa de Velázquez de Madrid- han creat unes maletes imaginàries que formen part de l’exposició Les maletes de Walter Benjamin. Dipositius migratoris. Berlín-Bordeaux-Barcelona-Madrid-Portbou, que s’inaugurarà aquest dissabte dia 24 de setembre a la sala de duanes de l’Estació Internacional de Portbou. Segons Pilar Parcerisas, comissària de la mostra, que es podrà visitar fins el 23 d’octubre, “la història, la memòria i la identitat europea d’avui és el tema de fons d’aquestes maletes que els estudiants han creat pensant en Portbou, passatge de frontera i exili que cobra actualitat davant l’Europa dels refugiats”.

Una proposta de  la “memòria” com a instrument essencial de la democràcia; l’aprofundiment en la tesi VII del text de Benjamin esmentat, a propòsit dels béns culturals: “No hi ha document de la cultura que no ho sigui
també de la barbàrie”; el text messiànic de Benjamin, Angelus Novus, on qüestiona la història, el progrés i il·lustra la projecció del temps històric del passat en el present i l’objecte maleta i el seu enigma com a material per crear dos relats, són els punts de partida de les quatre propostes dels diferents grups d’estudiants.

La inauguració de l’exposició és el pròleg del seguit d’actes commemoratius del 76è aniversari de la mort de Walter Benjamin, que es celebraran el dia següent, diumenge, 25 de setembre, a partir de les 11h. del matí, organitzats, com l’exposició, per l’Associació Passatges de Cultura Contemporània. La mostra itinerarà durant l’any 2017 a la Casa de Velázquez, de Madrid, i al centre Arts Santa Mònica de Barcelona.

La entrada Les maletes de Walter Benjamin, a l’estació de Portbou aparece primero en Som Cultura.